Πνευμονολόγος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΓΙΔΑΡΗ ΚΛΕΙΩ

Ελ. Βενιζέλου 71-73
561 23 Αμπελόκηποι - Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310 740.001
Κινητό τηλέφωνο 6946 68.07.32
Φαξ 2310 740.001

%6B%6C%69%6F%65%6C%65%66%40%67%6D%61%69%6C%2E%63%6F%6D

Ωράριο λειτουργίας

Καθημερινά πρωί & απόγευμα, κατόπιν ραντεβού.Στην αρχή

Πνευμονία


Πνευμονία
Πνευμονία

Η πνευμονία είναι μια φλεγμονώδης λοίμωξη των πνευμόνων που μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς. Ως αποτέλεσμα της φλεγμονής οι κυψελίδες των πνευμόνων γεμίζουν από φλεγμονώδες περιεχόμενο με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται το έργο της αναπνοής που είναι η ανταλλαγή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.

Η πνευμονία εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική αιτία θανάτου τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες, παγκοσμίως, παρά την πρόοδο της ιατρικής και την χρήση αντιβιοτικών ευρέως φάσματος. Τα αίτια της υψηλής θνητότητας μπορούν να εξηγηθούν από την παρουσία συννοσηρότητας σε πολλούς ασθενείς, δηλαδή τη συνύπαρξη και άλλων χρόνιων νοσημάτων που επηρεάζουν την αμυντική λειτουργία του οργανισμού.

Έτσι, η πνευμονία προσβάλλει συχνότερα άτομα με εξασθενημένη άμυνα, όπως ηλικιωμένους, καπνιστές, άτομα με κακή θρέψη, ανοσοκατασταλμένους, όσους λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία κορτικοειδή ή χημειοθεραπευτικά φάρμακα. Επίσης, ευπαθείς είναι οι ασθενείς με καρδιοπάθεια, χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, οι διαβητικοί και οι παχύσαρκοι.


Συμπτώματα:

Στην πλειοψηφία των περιστατικών η πνευμονία εκδηλώνεται με υψηλό πυρετό και βήχα.

Άλλα συμπτώματα είναι ο πλευριτικού τύπου πόνος (πόνος δηλαδή στη βαθιά εισπνοή), η κακουχία και η απόχρεμψη που μπορεί να συνοδεύεται από αιμόφυρτα πτύελα, η ναυτία, ο έμετος, οι διάρροιες και οι μεταβολές του επιπέδου συνείδησης ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους ασθενείς.

Βαρύτητα της πνευμονίας

Η βαρύτητα της πνευμονίας ποικίλει από ήπια έως σοβαρή.

Οι ήπιες μορφές μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι του ασθενούς (υπό στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό) ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις απαιτείται νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο, ή ακόμη και σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Θεραπεία

Η θεραπεία της πνευμονίας βασίζεται στη χορήγηση αντιβιοτικών.

Είναι σημαντικό η αντιβιοτική θεραπεία να χορηγείται όσο το δυνατόν νωρίτερα και να είναι στοχευμένη με βάση τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.Πνευμονιόκοκκος

Πνευμονιόκοκκος
Πνευμονιόκοκκος

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που ονομάζεται Streptococcus Pneumoniae. Μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (πνευμονία), του κεντρικού νευρικού συστήματος (μηνιγγίτιδα) ή να εισέλθει στη συστηματική κυκλοφορία και να προκαλέσει βακτηριαιμία. Η βαρύτητα των λοιμώξεων από πνευμονιόκοκκο ποικίλλει από απλή μη επιλεγμένη έως το θάνατο. Ενδεικτικά από πνευμονοκοκκική πνευμονία πεθαίνει 1 στους 20 , από βακτηριαιμία 1 στους 5 και από μηνιγγίτιδα 3 στους 10. Κάποιοι άνθρωποι όπως βρέφη, ηλικιωμένοι ή άτομα με υποκείμενα νοσήματα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η θεραπεία συνίσταται σε χορήγηση κοινών αντιβιοτικών όπως η πενικιλλίνη. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκαν στελέχη που παρουσιάζουν ανθεκτικότητα στη δράση των κοινών αντιβιοτικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επιπλεγμένες λοιμώξεις, μεγαλύτερης διάρκειας με σοβαρές εκδηλώσεις ακόμα και θάνατο.

Ποιό είναι το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου;

Υπάρχουν δύο τύποι εμβολίων κατά του πνευμονιόκοκκου.

Το ένα δημιουργεί αντισώματα κατά 13 και το άλλο κατά 23 στελεχών του πνευμονιόκοκκου.

Το πρώτο ονομάζεται PCV13-Prevenar 13 και το δεύτερο PPSV23- Pneumo23 .

Ποιοι πρέπει να εμβολιάζονται;
 • Όλοι οι ενήλικες 65 ετών και άνω.
  Άτομα ηλικίας μικρότερης των 65 ετών που πάσχουν από:
 • Παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια , βρογχικό άσθμα)
 • Καρδιοπάθεια
 • Σακχαρώδη διαβήτη
 • Κίρρωση ήπατος
 • Διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού
 • Αιματολογικά νοσήματα
 • Έχουν υποβληθεί σε σπληνεκτομή
 • Νεφρική ανεπάρκεια
 • Όσοι λαμβάνουν μακροχρόνια στεροειδή ή ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με τον Αμερικανικό οργανισμό ελέγχου νοσημάτων ( CDC ) όλοι οι ενήλικοι καπνιστές (19-64 ετών) πρέπει επίσης να εμβολιάζονται έναντι του πνευμονιοκόκκου.

Ποιες είναι οι ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου;

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι πόνος και ερυθρότητα τοπικά στο σημείο της ένεσης που υποχωρούν ενός ολίγων ημερών.

Στο 1% των εμβολιασθέντων μπορεί να παρατηρηθεί πυρετός ή ήπια γριππώδης συνδρομή με μυαλγίες.
Οι προαναφερθείσες εκδηλώσεις είναι αυτοπεριοριζόμενες.