Πνευμονολόγος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΓΙΔΑΡΗ ΚΛΕΙΩ

Ελ. Βενιζέλου 71-73
561 23 Αμπελόκηποι - Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310 740.001
Κινητό τηλέφωνο 6946 68.07.32
Φαξ 2310 740.001

%6B%6C%69%6F%65%6C%65%66%40%67%6D%61%69%6C%2E%63%6F%6D

Ωράριο λειτουργίας

Καθημερινά πρωί & απόγευμα, κατόπιν ραντεβού.Στην αρχή

Καρκίνος Πνεύμονα


Καρκίνος Πνεύμονα
Καρκίνος Πνεύμονα

Ο καρκίνος πνεύμονα είναι η πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο στις ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου. Ενώ σε άλλες μορφές καρκίνου όπως αυτόν του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του προστάτη, έχει επιτευχθεί πρόοδος που έχει βελτιώσει την επιβίωση των ασθενών, στον καρκίνο του πνεύμονα τα ποσοστά θνησιμότητας δεν έχουν ουσιαστικά αλλάξει.

Το υψηλό ποσοστό θανάτων που παρατηρείται στον καρκίνο του πνεύμονα, είναι κατά κύριο λόγο συνέπεια του γεγονότος ότι οι ασθενείς παρουσιάζονται στο γιατρό με σημαντική καθυστέρηση, όταν ήδη η νόσος έχει εξαπλωθεί τοπικά ή έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα.

Άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από τον καρκίνο πνεύμονα είναι αναμφίβολα οι καπνιστές. Είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν την καταστροφική τους συνήθεια αλλά παράλληλα να εξετάζονται άμεσά από το γιατρό τους σε περίπτωση που παρουσιάζουν βήχα που επιμένει ή έχει αλλάξει χαρακτήρα, πόνο στο θώρακα, καταβολή ή απώλεια βάρους.


Προληπτικός έλεγχος για καρκίνο πνεύμονα

Προληπτικός έλεγχος, είναι η εξέταση πριν την παρουσία συμπτωμάτων.

Ο προληπτικός έλεγχος, όπου εφαρμόστηκε με επιτυχία, έχει μειώσει τους θανάτους λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου, όπως συμβαίνει για παράδειγμα με τη μαστογραφία ή το τεστ Παπανικολάου.

Ο προληπτικός έλεγχος γίνεται μόνο με χαμηλής ακτινοβολίας αξονική τομογραφία θώρακος (Low Dose Chest CT). Η απλή ακτινογραφία θώρακος δεν έχει θέση στην πρόληψη γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να συστήνεται.

Υποψήφιοι για προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα είναι:
 • Άντρες και γυναίκες ηλικίας μεταξύ 55-74 ετών νυν ή πρώην καπνιστές που διέκοψαν τα τελευταία 15 έτη
 • Καπνιστές με ιστορικό καπνίσματος τουλάχιστον 30 πακέτα /έτη (Δηλαδή 1 πακέτο/ήμερα για 30 χρόνια ή 2 πακέτα/ ημέρα για 15 χρόνια κτλ.)


Βρογχοσκόπηση


Βρογχοσκόπηση
Βρογχοσκόπηση

Η βρογχοσκόπηση είναι η εξέταση με την οποία ελέγχουμε τους μεγάλους αεραγωγούς (τραχεία-βρόγχοι), δηλαδή τις κύριες οδούς που μεταφέρουν αέρα στους πνεύμονες.

Γίνεται με την βοήθεια του βρογχοσκοπίου, ενός δηλαδή εύκαμπτου λεπτού τηλεσκοπικού σωλήνα που στην άκρη του φέρει μια κάμερα.

Συνήθως εισάγεται δια μέσου της μύτης και σπανιότερα από το στόμα.


Ενδείξεις βρογχοσκόπησης:
 • Σε παρουσία σκιάσεων στην ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία θώρακος
 • Σε πνευμονία που εμμένει παρά τη χορήγηση αντιβιοτικών
 • Σε διερεύνηση χρόνιου βήχα ή μιας αιμόπτυσης
 • Σε αφαίρεση ξένου σώματος που έχει εισροφηθεί
 • Σε υποψία πνευμονικού όγκου, λεμφαδενικών διογκώσεων
 • Στη διερεύνηση διάμεσων πνευμονοπαθειών
 • Στη δύσκολη διασωλήνωση όταν το ζητήσει ο αναισθησιολόγος για τοποθέτηση ενδοτραχειακού σωλήνα
 • Σε θεραπευτικές εφαρμογές (laser, διαθερμίες, τοποθέτηση stent)
Πως διενεργείται η βρογχοσκόπηση;

Η σίτιση τους ασθενούς το προηγούμενο βράδυ θα πρέπει να είναι ελαφρά.

Την ημέρα της εξέτασης απαγορεύεται η λήψη υγρών ή τροφής προ της διαδικασίας.

Ακολουθεί η προετοιμασία του ασθενούς με χορήγηση τοπικού αναισθητικού δια ψεκασμού (ξυλοκαΐνη)στη μύτη και το στόμα, παράλληλα με την ενδοφλέβια χορήγηση κάποιου κατασταλτικού (μέθη) ώστε να είναι ανώδυνη η διαδικασία.

Ο ασθενής παραμένει συνεχώς συνδεδεμένος σε monitor ώστε να ελέγχεται η καρδιακή του συχνότητα και τα επίπεδα οξυγόνωσής του.

Ο βρογχοσκόπος πέρα από την επισκόπηση της τραχείας και των βρόγχων μπορεί να πάρει υλικά (βιοψίες-εκπλύματα - επιχρίσματα) που θα αποσταλούν στο εργαστήριο για παθολογοανατομική, κυτταρολογική ή και μικροβιολογική εξέταση.

Η διάρκεια της εξέτασης είναι 20-30 min και γίνεται συνήθως σε εξωτερικούς ασθενείς .

Μετά την εξέταση ο ασθενής παρακολουθείται για μικρό χρονικό διάστημα (περίπου μια ώρα)και δεν επιτρέπεται να φάει ή να πιεί οτιδήποτε για τις επόμενες 3ώρες. Επίσης συστήνεται η αποφυγή της οδήγησης λόγω της δράσης του κατασταλτικού .

Επιπλοκές

Σπάνια η βρογχοσκόπηση μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές (σε λιγότερο από 1 στους 1000).Αυτό που μπορεί να συμβεί σε λήψη βιοψιών είναι η πρόκληση πνευμοθώρακα δηλαδή η ‘’κατάρρευση’’ του πνεύμονα, ή αιμορραγία από το τραχειοβρογχικό δέντρο.

Η διενέργεια της εξέτασης πρέπει να γίνεται σε οργανωμένα κέντρα που έχουν τη δυνατότητα της άμεσης αντιμετώπισης αυτών των επιπλοκών. Κατά τα λοιπά οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες είναι :

 • Τοπικός ερεθισμός του ρινοφάρυγγα που διαρκεί ένα 24ώρο περίπου
 • Αιμόφυρτα πτύελα
 • Χαμηλή πυρετική κίνηση το απόγευμα της ίδιας ημέρας