Πνευμονολόγος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ - ΓΙΔΑΡΗ ΚΛΕΙΩ

Ελ. Βενιζέλου 71-73
561 23 Αμπελόκηποι - Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνο 2310 740.001
Κινητό τηλέφωνο 6946 68.07.32
Φαξ 2310 740.001

%6B%6C%69%6F%65%6C%65%66%40%67%6D%61%69%6C%2E%63%6F%6D

Ωράριο λειτουργίας

Καθημερινά πρωί & απόγευμα, κατόπιν ραντεβού.Στην αρχή

Σε τι διαφέρει η Γρίππη από το Κοινό Κρυολόγημα;


ΚΟΙΝΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ
ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ

Το κρυολόγημα είναι η συχνότερη μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος που είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και έχει πιο ήπια διαδρομή. Τα συμπτώματα είναι λιγότερο έντονα σε σχέση με τη γρίπη, διαρκούν λιγότερες ημέρες και συνήθως περιορίζονται στη μύτη και το φάρυγγα. Δεν απαιτείται ειδική θεραπεία και η νόσος είναι αυτοπεριοριζόμενη.ΓΡΙΠΠΗ

ΓΡΙΠΠΗ
ΓΡΙΠΠΗ

Η γρίππη είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τρία βασικά είδη ιών, τον τύπο Α, Β και C.

Από αυτούς ο τύπος Α θεωρείται ο πιο λοιμογόνος, δηλαδή αυτός που προκαλεί τις σοβαρότερες λοιμώξεις.


Πώς μεταδίδεται η γρίππη;

Ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια που διασπείρονται με το βήχα ή το φτάρνισμα.

Επίσης, μπορεί να μολυνθούμε εάν έρθουμε σε επαφή με τα χέρια μας με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες και ακολούθως τα φέρουμε σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα.

Ο χρόνος επώασης είναι 1-3 ημέρες και ο πάσχων μεταδίδει τη νόσο 1 ημέρα πριν και 3 – 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι τα συμπτώματα της γρίππης;

Τα κύρια συμπτώματα της γρίππης είναι πυρετός, ξηρός βήχας, καταβολή, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, ρίγη και πονόλαιμος. Ο μεταλοιμώδης βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετές εβδομάδες.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;

Όταν υπάρχει υψηλός πυρετός που επιμένει για πάνω από 3 ημέρες, δυσκολία στην αναπνοή (δύσπνοια), αίσθημα βάρους στο στήθος, σύγχυση, υπνηλία ή λιποθυμικά επεισόδια πρέπει να ζητήσουμε ιατρική συμβουλή.

Η επανεμφάνιση του πυρετού ή η επιδείνωση των συμπτωμάτων, όταν αυτά είχαν υποχωρήσει επίσης συνιστούν σοβαρό λόγο να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Άτομα με χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθεια, βρογχικό άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή ανοσοκατεσταλμένοι και διαβητικοί πρέπει να επισκέπτονται το γιατρό τους άμεσα με την έναρξη των συμπτωμάτων.

Πώς γίνεται η διάγνωση της γρίππης;

Συνήθως ο γιατρός θέτει τη διάγνωση με βάση τα κλινικά συμπτώματα.

Η ακριβής διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο μέσω ειδικών εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η απομόνωση του ιού μέσω καλλιέργειας των ρινοφαρυγγικών εκκρίσεων ή ο έλεγχος για ύπαρξη αντισωμάτων στο αίμα κατά του ιού.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν είναι απαραίτητο να γίνονται τέτοιες εξετάσεις, καθώς τα αποτελέσματα τους δεν πρόκειται να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης του ασθενούς.

Πώς θεραπεύεται η γρίππη;

Όπως συμβαίνει με τις περισσότερες ιώσεις, έτσι και η γρίππη «θα κάνει τον κύκλο της».

Δεν απαιτείται κάποια ειδική θεραπεία, αλλά υποστηρικτικά μέτρα, όπως ενυδάτωση, αντιπυρετικά και ανάπαυση.

Αντιβιοτικά απαιτούνται μόνο στην περίπτωση μικροβιακών επιπλοκών.

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη γρίππη;

Μέχρι σήμερα, ο κύριος τρόπος να προστατευθεί κανείς από τη γρίππη είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Κανένα φάρμακο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον αντιγριππικό εμβολιασμό, που είναι το βασικό μέτρο πρόληψης .

Επιπρόσθετα, κατά τις περιόδους έξαρσης της γρίππης συστήνεται η αποφυγή του συγχρωτισμού σε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους.